Skip to main content
Gijs van Lennep

Autocoureur van de 20ste eeuw

Gijs van Lennep Legend Rally

Jhr. Gijs van Lennep

Aerdenhout, 16 maart 1942

Gijs van Lennep heeft vele races op zijn naam staan, waaronder de Formule 1, de Targa Florio en de 24 uurs race van Le Mans, waarin hij zelfs twee maal zegevierde. Niet voor niets dus werd Gijs in 1999 uitgeroepen tot Beste Nederlandse Autocoureur van de 20e Eeuw. Mede vanwege zijn enorme verdiensten voor de vaderlandse autosport besloot de Kiwanis organisatie om Gijs van Lennep te vragen een professioneel opgezette klassiekerrally te organiseren en daaraan ook zijn naam te verbinden. Een verzoek waaraan Van Lennep graag voldeed. “Het feit dat de organisatie al jaren de Bilthoven Classic heeft georganiseerd was voor mij een pre”, aldus Gijs. “Daarnaast sprak het mij aan dat de opbrengst ten goede komt aan een goed doel, wat ik eigenlijk altijd als voorwaarde stel. Bovendien stelt de organisatie mij in staat om een evenement van hoog niveau te organiseren. En ja, toen dat eenmaal duidelijk was, was de ‘Gijs van Lennep Legend’ eigenlijk al een feit.”

Trans Alps Adventure

Formule 1

Circuit van Zandvoort

Van Lennep heeft vier seizoenen in enkele races deelgenomen aan de Formule 1. Hij reed voor Surtees, Iso-Marlboro en Ensign. In 1971 nam hij deel aan de Grote Prijs van Nederland op het circuit van Zandvoort met een door Stichting Autoraces Nederland ingeschreven Surtees, waarin hij 8e werd. Later dat jaar reed hij voor het fabrieksteam, maar wist niet aan de finish te komen.

In 1972 reed Van Lennep geen Formule 1, maar werd wel Europees kampioen Formule 5000. In 1973 reed hij dankzij sponsor Marlboro bij het Iso-Marlboro team van Frank Williams, waar hij op Zandvoort een punt haalde. Dit betekende het eerste WK-punt voor het team van Williams. In hetzelfde jaar won hij de Targa Florio. In 1974 reed hij nog een race voor het Iso team. In 1975 verving hij bij Ensign Roelof Wunderink gedurende drie races.